Vandring är en växande trend tack vare dess många hälsofördelar. Det är både bra för kroppen och sinnet att vandra i naturen. Vandring i terräng påminner om ett långt intervallpass där både kondition och muskler tränas. Framför allt är det många som upplever denna friluftsaktivitet som mycket rofylld och mentalt stimulerande. Dock kan upplevelsen bli den motsatta om du inte har förberett dig ordentligt innan du ger dig ut. Skador och felpackning kan ställa till det och förvandla vandringsresan till en mardröm. Genom att planera inför vandringen ökar chanserna att få ut så mycket som möjligt av turen. Här kan du ta del av de bästa tipsen inför din vandringstur.
Vandring är tufft och tröttar ut kroppen snabbare än vad många nybörjare tror. Många är alltför optimistiska när de planerar vandringsturen. Nybörjare tror att de kan gå längre och snabbare än vad de faktiskt orkar. Gör en tydlig och realistisk plan för hur turen ska se ut. Om vandringsresan pågår under flera dagar bör du planera hur lång varje dagsetapp ska vara, totalsträckan samt undersöka hur terrängen ser ut. Ett vanligt vandringstempo är cirka 3 kilometer i timmen, men det kan ta betydligt längre tid om du får skavsår eller skador.
Smärta i hälsenan, hälseneinflammation eller hälsmärtor är vanliga skador bland vandrare. Långa distanser kan påfresta hälen, framför allt i felaktiga skor. Det är viktigt att symptomen behandlas så tidigt som möjligt för att undvika långvariga problem. Om du misstänker att du har problem med hälen eller hälsenan bör du söka vård innan vandringen för att säkerställa att du är i form för att ge dig ut. Hos olika specialister kan du få individuell rådgivning och rehabilitering för hälseneinflammation såväl som andra belastningsskador relaterade till vandring. Se till att du är frisk innan du ger dig iväg annars kan det bli riktigt jobbigt på resan.
Rätt utrustning är A och O för en lyckad vandring. Ryggsäcken och skorna är mycket viktiga för en lyckad vandring. Vandringskängor ska vara rejäla och bekväma. De kostar ofta en slant, men det är en nödvändig investering för alla som ska iväg på en vandringsresa. Se dock till att gå in skorna innan du ger dig ut på turen eftersom du annars riskerar skavsår. I övrigt är det viktigt med friluftskläder av god kvalitet. Lager-på-lagerprincipen med kläder i funktionella material passar för vandringar eftersom det möjliggör anpassningar om vädret snabbt skulle förändras. Undvik kläder i bomull eftersom svetten stannar i tyget och kyler ned kroppen.
Ytterligare ett tips är att prova all utrustning hemma innan du ger dig ut. Gå gärna på en dagsvandring innan du åker på vandringsresan. På så sätt kan du lära känna utrustningen och upptäcka om det är något som inte känns bra.
När du är ute och vandrar gör du av med mycket energi och behöver därför rejält med energi. Planera mellanmål, snacks och vanliga måltider. På dagen kan det vara bra att ha lättillgänglig mat, men på kvällarna kan det vara mysigt att laga mer avancerad mat över lägereld eller storkök. Se till att stormköket innan du beger dig iväg och ha en buffer med mat som inte kräver tillagning uppvärmning.
Ett välfyllt reseapotek är ett måste på vandringen. Skavsårsplåster, värktabletter, insektsmedel, solkräm, plåster, förband och sårtvätt är några saker som är bra att ha med sig om olyckan är framme.